Джанет Йелън поиска "безусловно" увеличение на тавана на дълга на САЩ

gettyimages
share

Американската министърка на финансите Джанет Йелън днес отново призова Конгреса да "гласува увеличение или премахване на тавана на дълга" и да го направи "безусловно", тъй като републиканците искат да свържат по-високия таван със спад на държавните разходи, съобщава БТА.

Планът, представен на 17 април от председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Кевин Макарти, предлага спад с 4,5 трилиона долара на държавните разходи. В замяна на това те се ангажират да вдигнат тавана с 1,5 трилиона долара. Ако това равнище не бъде достигнато до 31 март 2024 г., ще е необходим нов вот, за да може дългът да продължи да нараства.

До този момент републиканците и демократите не са успели да се споразумеят по темата, което води до риск на САЩ да им се наложи да обявят дефолт по дълга си "вероятно в началото на юни", предупреди в понеделник "Мудис аналитикс" (Moody's Analytics).

Джанет Йелън настоява за продължаване на „значителната, предвидима и навременна“ помощ за Украйна

Подобен безпрецедентен в историята на страната дефолт "ще провокира икономическа и финансова катастрофа", подчерта Йелън в реч в щата Калифорния. "В дългосрочен план дефолтът ще увеличи стойността на заемите и бъдещите инвестиции ще са значително по-скъпи", отбеляза американската финансова министърка.

При тези условия "Конгресът трябва да гласува повишаване или отмяна на тавана на дълга. Това трябва да стане безусловно и да не се чака до последната минута", подчерта Джанет Йелън. 

Въпросът с тавана на дълга противопоставя от няколко седмици Белия дом и Камарата на представителите, която е доминирана от републикаците, и излезе отново на дневен ред след обявяването на кандидатурата на Джо Байдън за нов мандат през 2024 г.

По този повод Кевин Макарти написа в "Туитър", че Джо Байдън изглежда е "съсредоточен върху собственото си политическо бъдеще, когато трябва да мисли за бъдещето на САЩ".

Президентът "Байдън трябваше да обяви, че ще дойде най-накрая на масата за преговори, за да обсъди отговорното повишаване на тавана на дълга и така да избегне първия дефолт в историята ни", отбелязва Макарти в туита си. 

В началото на март председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл подчерта, че вдигането на тавана е "единственият изход, който ще позволи да платим всичките си задължения". Той подчерта, че в противен случай има риск от "трудно предвидими последици", които "биха могли да са крайно отрицателни и да причинят дълготрайни щети".

Според вчерашната оценка на "Мудис" предложеният от Макарти план може да доведе до спад с 0,6 процентни пункта на потенциалния американски икономически растеж за 2024 г. и загубата на 780 000 работни места.

САЩ са една от малкото страни, в които парламентът гласува от една страна годишния бюджетен дефицит, който механично увеличава държавния дълг, а след това определят таван, който редовно се достига.

От началото на 60-те години на миналия век таванът е повишаван 78 пъти, според финансовото ведомство.

Водещи новини

Още новини