Канада въведе нови санкции срещу Иран заради смъртта на Махса Амини

gettyimages
share

Канада въведе днес нови санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения на човешките права, включително смъртта на Махса Амини – двадесет и две годишна иранка от кюрдски произход, която почина, след като беше задържана от иранската "нравствена полиция", съобщава БТА, позовавайки се на канадското правителство.

"Тези санкции са в отговор на тежките нарушения на човешките права, извършвани в Иран, включително систематичното преследване на жени и в частност ужасяващите действия, извършени от така наречената иранска "Нравствена полиция", които доведоха до смъртта на Махса Амини", се казва в изявление на канадското правителство.

Затвориха университет в Иран заради ескалиране на протестите

По-рано Канада въведе санкции срещу 25 физически и 9 юридически лица от Иран, включително срещу служители на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, припомня канадското правителство. Иранската държавна "Прес Ти Ви" и "Нравствената полиция", която прилага стриктните правила за обличане в Ислямската република, също са санкционирани.

Амини беше арестувана от нравствената полиция на 13 септември в Техеран заради "неприлично облекло". Тя почина в болница три дни след това, след като изпадна в кома. Семейството на Амини твърди, че тя е била пребита до смърт, след като била арестувана. Полицейските власти в Иран отричат тези обвинения и твърдят, че Амини е починала от инфаркт.

Смъртта ѝ предизвика избухването на огромни протести в Иран, получили и подкрепа от иранци в други части на света. Безредиците прераснаха в най-голямата демонстрация на опозиция срещу иранските власти от години.

Водещи новини

Още новини