Затвориха университет в Иран заради ескалиране на протестите

  • 03 октомври 2022 13:15

  • 500
  • 2
Затвориха университет в Иран заради ескалиране на протестите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Най-големият технически университет в Иран спря от днес присъствените занятия след съпроводени с насилие инциденти между студенти и силите за сигурност в Техеран. Това съобщи местна агенция, цитирана от Франс прес и БТА.

Според агенция Мехр 200 студенти се били събрали вчера следобед в Техническия университет "Шариф" и са скандирали лозунги, враждебни към действащата религиозна система в Ислямската република, като „Жена, живот, свобода!“ или „Студентите предпочитат смъртта пред унижението!“.

Те са протестирали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини и ареста на студенти, задържани по време на неотдавнашните демонстрации. Младата жена издъхна на 16 септември, след като бе задържана три дни по-рано от нравствената полицията в Техеран за нарушаване на стриктните правила за облеклото на жените в Иран, които по-специално ги задължават да носят забрадка.

По време на размириците в университета полицията стреля с боеприпаси с боя, стоманени сачми и е използвала сълзотворен газ. Сили за сигурност и цивилни полицаи бяха разположени снощи пред северния вход на университета, съобщава агенцията.

Председателят на иранския парламент: Протестите могат да дестабилизират страната

За да успокои ситуацията, министърът на науката Мохамад Али Золфигол влезе в университета, за да разговаря със студентите, като започна диалог и със силите за сигурност, разположени около учебното заведение.

Цветелина Кирилова
500 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.03 | 15:09

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.03 | 13:47

1
Гтн

Добави коментар

Водещи новини