Белият дом с уточнение: Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия

Getty Images (архив)
share

От Белия дом направиха уточнение по повод разпространена по-рано информация за речта на американския президент Джо Байдън по време на посещението му във Варшава. Уточнението гласи: „Президентът каза, че на Путин не може да бъде позволено да упражнява власт над своите съседи или региона. Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяната на режима“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14764

От полската столица Байдън произнесе вчера вечерта специална реч, след като се срещна с бежанци от Украйна, припомня БНР.

Там беше попитан от репортери какво мисли за руския президент Владимир Путин, след като вижда човешките страдания, причинени от войната.

,,Той е касапин'', отговори Байдън.

Не се страхувайте! Диктатор, който е решен да възстанови една империя, никога няма да изтрие човешката любов към свободата. Украйна никога няма да бъде победена от Русия, защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак. За Бога, този човек не може да остане на власт, призова той речта си американският президент.

Думите на американския президент предизвикаха моменталната реакция на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия: Кой ще е наш президент решават гражданите ни, а не Джо Байдън

Според него подобни изказвания ограничават възможностите за диалог между Русия и САЩ.

Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците, каза Песков в отговор на въпрос на Ройтерс.

Представител на Белия дом заяви че Байдън не е призовал за смяна на режима в Русия.

Идеята му била, че "Путин не може да бъде оставен да упражнява власт върху съседите си или върху региона", добави източникът.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14764

Водещи новини

Още новини