САЩ са предложили Турция да даде на Украйна своите ракетни системи руско производство

gettyimages
share

САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за малко вероятната възможност Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, за да й помогне в борбата срещу нахлулите руски сили, съобщиха три запознати източника, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13415

Американски високопоставени представители са направили предложението на турските си колеги миналия месец, но не е направено конкретно или официално искане, са казали източниците за Ройтерс.

Източниците са допълнили, че искането е било споменато по време на посещението в Турция на зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман по-рано този месец.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска от съюзниците си, които използват руско оборудване и системи, които включват и С-300 и С-400, да обмислят прехвърлянето им на Украйна, която се опитва да отблъсне руската инвазия, започнала на 24 февруари.

Идеята, която според анализатори, ще бъде отхвърлена от Турция, беше част от по-широка дискусия между Шърман и високопоставени турски служители за това как САЩ и съюзниците им могат да направят повече, за да подкрепят Украйна и как да подобрят двустранните връзки.

Лондон: Украинските ВВС и ПВО продължават да защитават ефективно въздушното пространство на страната

Турските власти не са коментирали никакви американски предложения, свързани с прехвърляне в Украйна на системите С-400 на Анкара, които отдавна са причина за спор между двете държави от НАТО, предаде БТА.

Турски източници и анализатори казаха, че има много малка вероятност подобно предложение да се осъществи, цитирайки проблеми, вариращи от технически пречки, свързани с инсталирането и експлоатацията на С-300 в Украйна, до политически опасения за ответен удар на Москва срещу Анкара.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13415

Водещи новини

Още новини