Няма изтичане на информация от Белия дом, каза Обама

share

Американският президент Барак Обама категорично отхвърли твърденията, че Белият дом нарочно разпространява в пресата поверителни информации с риск да навреди на сигурността на страната, предаде "Франс прес".

Обама определи тези твърдения като шокиращи и подчерта, че толерантността му по въпроса за изтичанията на секретни информации е нулева.

Това изявление на Обама беше последвано от новината, че американският министър на правосъдието Ерик Холдър е разпоредил двама прокурори да се заемат с разследването на изтичането в последно време в пресата на поверителни информации.

На 1 юни в. "Ню Йорк таймс" съобщи, основавайки се на поверителни информации, че Обама е отговорен за увеличаването на кибератаките срещу иранската ядрена програма. Тези твърдения породиха безпокойство у членове на американския Конгрес. Те изразиха притеснения и от публикуването на поверителни информации, касаещи разрешението, дадено лично от Обама да се убиват предполагаеми терористи по време на секретни операции с безпилотни самолети, както и от разкритията за атаки с безпилотни самолети в Йемен и Африканския рог.

Противникът на Обама от президентските избори отпреди четири години Джон Маккейн дори обвини президента, че е организирал тези изтичания, за да извлече политически дивиденти пет месеца преди новите избори.

Но Обама отхвърли тези твърдения с думите, че: "когато подобни информации и статии, независимо дали са верни или не, се появяват на първа страница на вестниците, това прави трудна работата на хората, които са на първа линия, както и работата на самия президент".

Обама предупреди, че ако бъдат открити виновниците за изтичанията на данни, то те ще понесат съответните последствия. Той посочи, в някои случаи може да се говори дори за криминални деяния.

Водещи новини

Още новини