Джо Байдън порица републикански губернатори, които се противопоставят на ваксинационните правила

Getty images (архив)
share

Американският президент Джо Байдън призова противопоставящите се на ваксинационните правила републикански губернатори да не възпрепятстват мерките, насочени към ограничаване на по-заразния и опасен вариант на коронавируса, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Байдън подкрепи въвежданите в обществения и частния сектор разпоредби, изискващи хората да са ваксинирани, за да могат да извършват определени ежедневни дейности.

В изявление от Белия дом държавният глава остро разкритикува губернатора на Флорида Рон Десантис, губернатора на Тексас Грег Абът и други служители, решили да спрат възобновяването на задължителното носене на маски, налагано с цел да се забави разпространението на варианта Делта.

Президентът подкрепи решението на градските власти в Ню Йорк да изискват хората да са ваксинирани, за да могат да се хранят на закрити места или да посещават спортни зали, както и решенията на различни компании да изискват от служителите си да са ваксинирани, за да се върнат на работа.

От 16 август само с ваксина ще може да се посещават затворените обекти в Ню Йорк

Подобни мерки са блокирани в различна степен в поне седем управлявани от републиканците щати.

Администрацията  на Байдън месеци наред прилагаше подхода на моркова, предлагайки стимули, с които да накара американците да се ваксинират, включително лотарии с награди за милиони долари и възможности за получаване на безплатно обучение във висши учебни заведения, но напоследък започна да прибягва до подхода на тоягата, правейки по-трудно за хората да останат неваксинирани, без да бъдат нарушени ежедневните им дейности.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини