Американски фармацевтични гиганти се съгласиха да платят 26 млрд. долара като обезщетения

Pixabay
share

Американски фармацевтични гиганти ще платят 26 милиарда долара, след като беше постигнато споразумение по федерални дела по кризата с опиоиди в страната, съобщи БНР.

Споразумението е по около 4000 дела срещу четири компании, заведени във федерални и щатски съдилища.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че споразумението е било постигнато след продължили с години преговори.

"Това няма да върне изгубен живот, но ще предотврати случването на такава трагедия отново", каза Джеймс.

Кризата с опиоидите, която е свързана пристрастяването към тях, е отнела живота на над 500 000 души в Съединените Щати през изминалите 20 години. Опиоидите са болкоуспокояващи вещества, които се съдържат в предписани лекарства и в наркотици, продавани по улиците.

Не е ясно дали след постигнатото споразумение ще се стигне и до повдигане на криминални обвинения.

Johnson & Johnson ще закъснее с доставките на ваксини за ЕС

Два от щатите завели дела, Вашингтон и Западна Вирджиния разкритикуваха договореното и заявиха, че ще продължат съдебните процеси.

Споразумението е било постигнато с трима дистрибутори – "МакКесън", "Кардинал Хелт" и "Америсоурс Бъргън" и производителят "Джонсън енд Джонсън". Дистрибуторите са обвинени, че са неглижирали системата за пратки и са позволявали стоката да попадне в нелегални канали, докато "Джонсън енд Джонсън" са обвинени в омаловажаване на риска от пристрастяване при маркетинга на опиоиди. Компаниите отричат тези обвинения.

"Джонсън енд Джонсън" са се съгласили да платят 5 милиарда долара в рамките на девет години и да спрат с продажбата на опиоиди в страната, докато тримата дистрибутори са се съгласили да платят 21 милиарда долара за период от 18 години и поемат ангажимент да изградят система, която да позволява следене на пратките.

Водещи новини

Още новини