Байдън подари на Борис Джонсън велосипед американско производство

Getty images
share

Президентът на САЩ Джо Байдън подари на британския премиер Борис Джонсън велосипед, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом съобщи, че Байдън е подарил на министър-председателя "велосипед американско производство и велосипедна каска, изработена по поръчка от "Биленки Сайкъл Уъркс", малко семейно предприятие от Филаделфия". Байдън е родом от Пенсилвания. Белият дом заяви, че подаръкът е връчен като "жест на приятелство и във връзка с общия им интерес към колоезденето".

Борис Джонсън е оптимист за Северна Ирландия, политическите наблюдатели - не

Кабинетът на Джонсън съобщи, че премиерът е подарил на Байдън снимка в рамка с портрет на Фредерик Дъглас, нарисуван върху стена в Единбург от британския уличен художник Рос Блеър. Дъглас е чернокож аболиционист (политическо движение за премахване на робството) от 19 век, посочва Ройтерс. Той бяга от робството в САЩ и се превръща в аболиционистки водач, който обикаля Великобритания и Ирландия, откъдето са и семейните корени на Байдън.

Подаръкът е намигване към движението "Животът на чернокожите има значение", отбелязва Ройтерс. Самият Рос, когато представя творбата си през 2020 г. в интернет, го прави с хаштаг #blacklivesmatter ("Животът на чернокожите има значение"). Байдън цитира Дъглас в своя реч от 2020 г. във време, когато САЩ се сблъскваха с въпроси за расова несправедливост в съвременен и исторически план, поставени от протестно движение, което се разпространи и във Великобритания.

Джил Байдън получи като подарък първото издание на книга на писателката Дафни дю Морие, голяма част от творчеството на която е преминало именно в графство Корноуол, където се намира живописният английски курорт Карбис бей. Обединеното кралство е първата стопка от първата задгранична обиколка на Джо Байдън. Вчера, също за пръв път, той се срещна с Джонсън, информира БТА.

Водещи новини

Още новини