Директорът на ФБР Крис Рей обвини нападателите на Капитолия във вътрешен тероризъм

Getty Images, архив
share

Директорът на ФБР Крис Рей обвини във вътрешен тероризъм поддръжниците на Доналд Тръмп, които извършиха смъртоносното нападение над Капитолия на 6 януари, и обеща да им потърси отговорност, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

"Бях потресен, че вие, избраните за ръководители на страната ни, станахте жертви тук, в тази сграда", заяви Рей в юридическата комисия на Сената. Тази обсада беше престъпно поведение и ние във ФБР разглеждаме това като вътрешен тероризъм, добави той.

Това бяха първите показания на Рей в Конгреса след нападението от 6 януари, с което поддръжници на Тръмп неуспешно се опитаха да попречат на Конгреса да удостовери изборната победа на президента Байдън от 3 ноември. Малко преди тази атака тогавашният президент Тръмп в реч пред Белия дом ги прикани да отидат до Конгреса да протестират, отбелязва Ройтерс.

Директорът на ФБР ще даде показания пред сенатска комисия за щурма на Капитолия

Правосъдното министерство е повдигнало обвинения на над 300 души за различни престъпления - от заговор до нападане на полицаи и възпрепятстване работата на Конгреса. В размириците на 6 януари загинаха петима души.

"Всеки замесен трябва да понесе отговорност за действията си в този ден, включително бившият ни президент", каза най-високопоставеният републиканец в комисията Чък Грасли.

"Сега, след станалото на 6 януари, трябва сериозно да обърнем внимание на заплахите от вътрешен тероризъм", добави той.

Председателят на юридическата комисия Дик Дърбин заяви, че правителството не е направило достатъчно за гарантиране на защитата от крайнодесни екстремисти и бели супремасисти и обвини администрацията на Тръмп, че е омаловажила тези заплахи.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

Водещи новини

Още новини