Джил Байдън стана обект на сексистки коментари

Getty Images
share

Новата първа дама на Съединените щати Джил Байдън стана обект на сексистки коментари, защото използвала за себе си титлата „доктор“, пише Би Би Си, предава БТВ.

Преди дни в „Уолстрийт джърнъл“ беше публикуван коментарен материал от Джоузеф Епстийн, в който той призовава Джил Байдън да спре да използва тази титла, защото тя не била истински доктор.

Джил Байдън има докторат по образование, който получава през 2007 г. от университета в Делауер.

„Д-р Джил Байдън звучи и изглежда измамно, да не говорим, че е леко комично. Един мъдър човек някога каза, че никой не трябва да се нарича доктор, освен ако не е изродил поне едно дете. Замислете се, д-р Джил, и спрете да използвате титлата. Забравете за вълнението от това да сте д-р Джил и се примирете с вълнението да живеете в една от най-хубавите къщи през следващите четири години като Първата дама“, пише Епстийн в материала си.

Самият Епстийн е 89-годишен писател и академик.

Джил Байдън - новата първа дама на САЩ

Коментарите му разгорещиха социалните мрежи, като видни общественици и известни личности се изказаха в подкрепа на Джил Байдън. Жени учени коментират в собствените си профили, че това е отражение на сексистките разбирания в академичния свят, които съществуват и до днес.

Бърнис Кинг, най-малката дъщеря на бореца за човешки права Мартин Лутер Кинг, също подкрепи Джил Байдън.

„Баща ми също беше немедицински доктор. И работата му помогна на човечеството изключително много. И вашата също помага“, написа тя в „Туитър“.

„Д-р Байдън е поучила дипломите си с тежък труд и много старание. Тя е вдъхновение за мен, за учениците си и за всички американци в страната. Такова нещо никога нямаше да бъде написано за един мъж“, написа от своя страна съпругът на Камала Харис – Дъг Емхоф.

Със своята докторска степен, д-р Джил Байдън ще бъде най-високо образованата първа дама в Белия дом в историята на Съединените щати.

Водещи новини

Още новини