Първата дама на САЩ отново на работа в класната стая

  • 07 септември 2021 17:43

  • 2724
  • 0
Първата дама на САЩ отново на работа в класната стая
© Getty Images (архив)

След месеци на преподаване на писане на есе и английски език на студенти, които вижда в прозорци на монитора на компютър, днес първата дама на САЩ Джил Байдън се връща към присъственото преподаване в класна стая в Общинския колеж на Северна Вирджиния, където работи от 2009 г. насам, предаде БТА.

Тя е първата дама, която излиза от Белия дом и отчита часове при пълна заетост.

"Има някои неща, които просто не може да замениш и аз нямам търпение да се върна в класната стая", каза тя наскоро пред списание "Гуд Хаускипинг".

Първата дама с нетърпение очаква да види своите студенти на живо след повече от година виртуално преподаване, въведено поради пандемията, която продължава да създава предизвикателства пред администрацията на Байдън.

Работеща първа дама е "голяма работа", каза Тами Виджил, професор по комуникации в Бостънския университет, който е написал книга за първите дами Мишел Обама и Мелания ТръмпМелания Тръмп Мелания Кнаус е родена на 26 април 1970 година в заможно семейство в Севница, Словения. Баща й е бил.

Предишните първи дами в държавата не работеха извън дома, особено след като това бе Белият дом. Те подкрепяха съпрузите си, отглеждаха деца и изпълняваха ролята на домакини.

Някои първи дами са действали като специални пратеници на съпрузите си.

Елинор Рузвелт е била особено активна, пътувала е из Съединените щати и е докладвала на президента Франклин Делано Рузвелт, който е бил частично парализиран от полиомиелит. Тя се е застъпвала за бедните, за малцинствени групи и за други онеправдани хора и е започнала да пише колона в национален вестник от Белия дом.

Първи дами от по-ново време, като Лора Буш, която беше учителка в основно училище и библиотекарка, престанаха да работят извън дома след като родиха и не бяха наемани на работа, след като съпрузите им бяха избирани. Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 и Мишел Обама бяха работещи майки, които решиха да не продължават кариерите си в Белия дом.

Джил Байдън, която е на 70 години, прокарва нов път за себе си и своите наследнички.

Първата дама каза, че тя винаги е искала да бъде жена с кариера. Тя е преподавала в Общинския колеж на Северна Вирджиния по време на осемгодишния период, в който съпругът й беше вицепрезидент, и не е имала намерение да допусне допълнителната отговорност на първа дама да я принуди да се откаже от кариера, в която тя силно припознава себе си.

"Преподаването не е просто това, което правя. То е това, което съм", казва тя.

През 2019 г. жените са съставлявали близо половината или 47 процента от работната сила в САЩ, според групата "Каталист", която защитава работните места за жени.

Лидери на най-големите учителски съюзи в страната са удовлетворени, че една от тях сега е в позиция да повлияе върху образователната политика на правителството и да издигне престижа на професия, чието практикуване кара много хора да се чувстват неоценени.

"Тя вижда всичко това лично и отблизо и сега, в позицията на първа дама, не само че дава гласност на това в качеството си разбиращ проблемите човек, но и има възможността да създаде платформа и да окаже влияние", каза Беки Прингъл, президент на Националната образователна асоциация /НОА/.

Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в каза на учителите, посещаващи годишното събрание на НОА, че той е разбрал през какво преминават те докато е гледал как жена му се учи да преподава онлайн.

"Така оцених от първа ръка това, което мислех, че съм разбрал, но нямаше да е така, ако не го бях видял с очите си", каза той на срещата през юли. "И след това, излизайки да преподава, тя прекарваше по пет часа на ден, за да се подготви да преподава, да състави плановете за своите уроци. . . по различен начин".

През 1976 г., година след началото на връзката й с Байдън, който тогава все още е сенатор, Джил Байдън започна да преподава английски език в едно римокатолическо училище в гр. Уилмингтън в щата Делауеър. Тя продължи да преподава и след като той престана да изпълнява длъжността, както и по време на кандидатпрезидентската му кампания през 2020 г., включително и виртуално, след настъпването на пандемията.
Когато стана първа дама, нейното виртуално преподаване продължи от офиса й в източното крило на Белия дом или от хотелски стаи, когато тя пътуваше, за да популяризира определени политики на администрацията на Байдън. По време на полети тя оценява студентски работи.

"Това разчупва стандартите за това с какво се занимават първите дами", каза Ранди Уайнгартън, президент на Американската федерация на учителите.

Джил Байдън се опитва да държи политическата си идентичност извън учебната стая и казва, че много нейни бивши студенти не са имали представа, че тя е омъжена за вицепрезидента. Тя също не им е говорила за това. По това време за охраната й отговаряха агенти на Сикрет сървис, но тя ги караше да носят неформално облекло и обикновени раници, в опит да се впишат в обстановката в кампуса. Но да бъдеш първа дама, за която няма длъжностна характеристика или заплата, означава също много по-голяма достъпност за хорските погледи, повече мерки за сигурност и проверки.

Първите дами имат множество публични изяви, с или без участието на президента, за да популяризират въпроси, представляващи интерес за държавния глава или за тях самите, привличайки интереса на национални или местни медии. Списание "Вог" помести снимка на първата дама на корицата на августовския си брой.

Джил Байдън ще преподава всеки вторник и четвъртък, а пътуванията й ще са в дните, през които не е в класната стая. Нейният работодател - Общността на Вирджиния, изисква всички в закритите помещения в кампусите на общинския колеж да носят маски, независимо от ваксинационния им статус. Първата дама е напълно ваксинирана.

Учебното заведение предлага курсове в различни формати: изцяло дистанционни, присъствени в кампуса или хибридни.

Ан М. Крес, ректор на колежа, каза, че с нетърпение е чакала да посрещне учащите се и преподавателите, включително Джил Байдън, в началото на есенния семестър и изрази благодарност за тяхната отдаденост за "високите им успехи в обучението и стремежа към равенството на възможностите".

"Тяхната вяра в студентите ни е дълбока, реална и водеща до промяна."

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини