Байдън сериозно изпреварва Тръмп

Getty Images
share

Джо Байдън успя да преодолее първоначалната разлика и спечели оспорваната надпревара в щатите Мичиган и Уисконсин. Според Асошиейтед прес, Байдън печели и в Аризона. Ако победата му там се смята за сигурна, Байдън вече разполага с 264 от необходимите му 270 гласа. Което означава, че от президентския пост го дели само победата в още един щат, съобщава Дойче веле. 

В очакване на окончателния резултат

В Невада, Северна Каролина, Джорджия и Пенсилвания преброяването на гласовете още не е приключило. Както в Джорджия, така и в Пенсилвания Тръмп водеше убедително, но в нощта срещу четвъртък Байдън скъси дистанцията. В същото време Тръмп, който още в сряда побърза да обяви, че е спечелил изборите, оспорва резултатите в няколко щата и вече предприема юридически стъпки.

Междувременно стана ясно, че след преброяване на 96% от гласовете в Джорджия се очертава минимална преднина за Доналд Тръмп: той събира 49,6%, а Байдън - 49,2%. От Пенсилвания бе съобщено, че след преброяване на 89% от гласовете Тръмп получава 50,5% срещу 48,2% за Байдън.

Преди това Доналд Тръмп спечели вота в Кентъки, Канзас, Луизиана, Флорида, Тексас, Уайоминг, Западна Вирджиния, Южна Каролина, Алабама, Мисисипи, Тенеси, Оклахома, Арканзас, Северна Дакота, Южна Дакота, Айдахо, Небраска, Юта, Охайо, Мисури, Айова, Монтана, Индиана. Джо Байдън надделя в Колорадо, Ню Мексико, Върмонт, Вирджиния, Роуд Айланд, Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Мериленд, Илинойс, Делауеър, Кънектикът, Минесота, Хаваи, Федерален окръг Колумбия, Ню Хемпшир, Калифорния, Ореган, Вашингтон, Мейн.

Байдън води пред Тръмп в Мичиган с почти 120 хиляди гласа

Пътят на двамата кандидати

През 2016 година Доналд Тръмп беше избран за 45-ия президент на САЩ. Роден е през 1946 година в Ню Йорк, наследява многомилионен бизнес от баща си Фредерик Тръмп. Тръмп става популярно лице в САЩ заради инвестициите си и участието в различни телевизионни формати. През 2016 година изненадващо печели номинацията за президент на Републиканската партия, а след това се налага срещу Хилари Клинтън и е избран за президент на САЩ - въпреки че получава близо 3 милиона по-малко гласове от съперничката си.

Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ по време на двата мандата на Барак Обама (2008-2016 година). Байдън е роден през 1942 година в католическо семейство в Скрантън, Пенсилвания. Той е сенатор от Делауеър в продължение на 36 години. Байдън се кандидатира два пъти за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ - през 1988 и 2008 година. През 2008 година губи номинацията срещу сенатора от Илинойс Барак Обама. Впоследствие Обама назначава Байдън за свой вицепрезидент.

Водещи новини

Още новини