Лаура уби 14-годишно момиче в Луизиана

pixabay
share

„Лаура“ удари американското крайбрежие като мощен ураган от 4-та степен на границата между Луизиана и Тексас. Стихията връхлетя със скорост на вятъра от над 240 километра в час - най-мощната буря в района от 164 години.

Вече има и първата потвърдена жертва - 14-годишно момиче в Луизиана, което починало след като ураганът стоварил дърво върху къщата, в която живее.

Ураганът Лаура достигна щата Луизиана

Хвърчащи покриви, улични знаци, клони и отломки – „Лаура“ се стовари с невиждана от век мощ в средата на нощта в градчето Камерън, Луизиана - по средата между Ню Орлиънс и Хюстън.

С изгрева на слънцето изгрява и картината на разрушение - наводнени улици, повалени електрически стълбове и жици, а мощните ветрове обръщат камиони като детски играчки. Над 600 хиляди домакинства са без ток.

От Космоса „Лаура“ изглежда като огромно чудовище и в този час е все още мощен ураган от първа степен и продължава към щата Арканзас. Добрата новина е, че се движи бързо и това означава по-малко дъжд.

"Ние едва сега започваме да разбираме колко сериозно е. Изглежда, че има повече структурни поражения от вятъра и по-малко наводнения от колкото очаквахме", заяви губернаторът на Лизиана Бел Едуърдс, цитиран от БТВ.

Мнозина, които не се евакуираха, сега търсят помощ от властите, но те ще могат да се отзоват едва когато е безопасно. Директният път на урагана преминава през райони, в които живеят около 4 милиона души.

„Лаура“ ще продължи да отслабва, но ще остане тропическа буря. В следващите 24 часа очакваме да направи завой на изток, минавайки през Арканзас и да достигне до Вашингтон, Ню Йорк, като буря в събота по обед.

Водещи новини

Още новини