Президентът Тръмп потвърди плановете си за пълно изтегляне на американските войски от Ирак

Getty Images, архив
share

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново потвърди плановете си да изтегли всички американски войски от Ирак колкото се може по-скоро, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Тръмп направи това изявление по време на среща с иракския премиер Мустафа ал Казими в Белия дом в четвъртък, на която двамата обсъдиха начини за овладяване на проиранските милиции в страната и за борба с постоянната заплаха от "спящи клетки" на Ислямска държава.

Тръмп коментира ареста на бившия си съветник Стив Банън

"Ние очакваме деня, в който няма да бъде нужно да сме там", каза Тръмп. Той заяви, че американските сили ще се изтеглят скоро и изрази надежда, че те ще оставят страна, която ще бъде в състояние да се отбранява сама.

На въпрос за графика на американското изтегляне, Тръмп се обърна към държавния секретар Майк Помпейо, който отговори: "Президентът е заявил ясно, че иска да намалим нашите сили до минимално равнище колкото се може по-скоро. Това е задачата, която той ни е поставил, и ние работим с иракчаните да я изпълним".

В момента в Ирак има над 5000 американски военнослужещи. Миналия месец високопоставен американски генерал каза, че смята, че САЩ ще запазят по-ограничено, но трайно присъствие в страната.

Водещи новини

Още новини