Американският Сенат одобри законопроект за финансиране на редица вътрешни програми до 30 септември догодина

Pixabay (архив)
share

Сенатът на американския Конгрес одобри законопроект за финансиране на редица вътрешни програми до 30 септември догодина в опит да предотврати на спирането на работата на правителствените агенции, когато настоящият срок за финансиране изтече в края на тази седмица, предаде Ройтерс.

Сенатът гласува със 71 срещу 23 гласа за одобряването на законопроекта, който е един от двата големи законопроекта за финансирането и разходите за фискалната 2020 г. Сега одобреният законопроект трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила. Одобрената мярка касае финансирането на вътрешни програми, ръководени от такива министерства като това на труда, енергетиката и земеделието. Законопроектът предвижда финансиране и на програмите за чуждестранна помощ.
Отделен законопроект за националната сигурност, който включва и 738 милиарда долара за военни разходи, също се очаква да бъде дебатиран и прокаран в Сената по-късно днес.

Лидерът на републиканците в Сената скочи срещу гласувания импийчмънт на Тръмп

Двата законопроекта ще осигурят 1,4 трилиона долара финансиране за серия от нови инициативи, сред които финансиране за военно-космическите сили, замислени от Доналд Тръмп, отмяната на някои данъци, чрез които се финансираше здравната програма Обамакеър, а също и увеличаване на минималната възраст за закупуване на тютюневи изделия и електронни цигари от 18 на 21 години.

Водещи новини

Още новини