Зеленски не иска да бъде въвлечен във вътрешнополитическите конфликти на САЩ

Getty Images/Guliver
share

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски не иска да бъде въвлечен в делото за предполагаеми връзки на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън с украинска газова компания, предаде ТАСС, цитирайки в. "Вашингтон пост".

Според публикуваната вчера статия, източници на американския вестник в екипа на украинския президента са съобщили, че Зеленски "се опасява да не бъде въвлечен във вътрешнополитическия конфликт в САЩ, което може да навреди на Украйна".

Според Киев интересът на американския президент Доналд Тръмп към подобни разследвания е вътрешен въпрос на САЩ и екипът на Зеленски е решен "да не допуснем това да ни отвлича от дневния ред". "Това не е наша война", заявил е източник от екипа на новоизбрания президент.

В петък Рудолф Джулиани, адвокатът на президента на САЩ Доналд Тръмп, обяви че отменя пътуването си до Украйна. Той планираше да убеди Зеленски да извърши разследване по въпроси, представляващи голям интерес за Тръмп, включително за евентуални връзки на сина на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън с газова компания, собственост на неназован украински олигарх.

"Няма да замина, защото мисля, че ще се сблъскам с група хора, които са врагове на президента (Тръмп), а в някои случаи и врагове на САЩ", заяви адвокат Джулиани. Той изрази увереност, че Зеленски е обкръжен от хора, които са врагове на Тръмп, както и от корумпирани лица, които са в сговор с демократите.

"Нито Владимир, нито заобикалящите го са врагове на Америка или нейния президент. Определено нито един от тях не е такъв", подчертава източник на в. "Вашингтон пост", отбелязвайки, че "не искаме всичко да се свежда до подобни обвинения".

Водещи новини

Още новини