Четирима президенти на траурната служба в памет на Джордж Буш-старши (снимки)

Getty Images
share

Роднини и приятели на Джордж Хърбърт Уокър Буш се събират при засилени мерки за сигурност във Вашингтонската национална катедрала, където ще се състои държавна траурна служба в памет на бившия американски президент, предаде Асошиейтед прес.

Службата приключва тридневните прощални церемонии, в които участваха както видни общественици и политици, така и много граждани.

На нея ще присъстват чуждестранни представители, четирима американски експрезиденти - Джордж Буш син, Джими Картър, Барак Обама и Бил Клинтън - и сегашният президент Доналд Тръмп със съпругата си Мелания.

В катедралата очакват британския принц Чарлз, германския канцлер Ангела Меркел, краля на Йордания Абдула Втори и кралица Рания, полския президент Анджей Дуда, придружен от бившия полски държавен глава Лех Валенса и много други, посочва Франс прес.

Не е планирано Тръмп да вземе думата на церемонията. По-рано днес обаче президентът написа в Туитър: "Това не е погребение, а ден в прослава на един велик човек, който имаше дълъг и забележителен живот. Той ще ни липсва!".

След днешната служба тленните останки на Джордж Буш баща ще бъдат върнати в Хюстън и ще бъдат изложени за поклонение в епископалната църква "Сейнт Мартин" преди погребението в президентската библиотека в Тексас утре.

 

Водещи новини

Още новини