ООН иска обяснения от Саудитска Арабия за убийството на Хашоги

Pixabay
share

Около 40 страни членки на ООН повдигнаха въпроса за убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на време на заседание на Съвета на ООН по правата на човека в Женева днес, предаде ДПА.

"Ние осъждаме това предумишлено убийство", каза представителят на САЩ, който за първи път взе участие като страна наблюдател в съвета след като Вашингтон оттегли пълното си членство в него през юни.

"Дълбоко сме загрижени за съдбата на Джамал Хашоги и призоваваме Саудитска Арабия да предостави подробно и пълно обяснение по случая", посочи в изявление германската делегация в съвета.

Действията на Саудитска Арабия се оказаха в центъра на вниманието на днешната сесия, която бе планирана отдавна в рамките на провежданите на всеки четири години обзори на състоянието на човешките права в отделни страни членки на ООН.

Страните членки на съвета не само настояха за пълно разследване на случая, но и призоваха Рияд да гарантира свободата на медиите и на словото, вместо да използва антитерористични закони срещу дисиденти. Освен това няколко от изказалите се призоваха саудитските власти да отменят смъртното наказание и да зачитат правилата за водене на война в Йемен.

Опитвайки се да се защити, представителят на Саудитска Арабия каза, че прокуратурата в неговата страна разследва смъртта на Хашоги и ще накаже виновниците.

Водещи новини

Още новини