ООН прие Световен пакт за бежанците, САЩ и Унгария гласуваха против

  • 17 декември 2018 20:16

  • 1207
  • 3
ООН прие Световен пакт за бежанците, САЩ и Унгария гласуваха против
© Gettyimages

Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство Пакт за бежанците, който не предизвика острите реакции, съпроводили Пакта за миграцията, предаде Франс прес. Резолюцията за Пакта за бежанците бе подкрепена от 181 страни, две - САЩ и Унгария - гласуваха против, а три се въздържаха. Седем страни не участваха в гласуването.

Подобно на Пакта за миграцията, Пактът за бежанците няма законово обвързваща сила. Двата текста произлизат от единодушно приетата през 2016 г. от всичките 193 членки на ООН Нюйоркска декларация за подобряване на способността на страните да приемат бежанци и мигранти и да улесняват при необходимост връщането им в страната им на произход.

Пактът за бежанците цели да насърчи адекватен отговор на международната общност на масови бежански движения и на продължителни бежански ситуации.

Той ще позволи "да се укрепят помощта и защитата на регистрираните по света 25 милиона бежанци", каза председателката на Общото събрание на ООН еквадорката Мария Фернанда Еспиноса.

Документът съдържа четири основни цели: облекчаване на бежанския натиск върху приемните страни, увеличаване на автономията на бежанците, разширяване на достъпа до решения с участието на трети страни и помощ за създаване в страните на произход на необходимите условия за безопасно и достойно завръщане на бежанците.

БТА
1207 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аман Чернев

2018.12.18 | 12:58

3

Защо нашият катил го е подписал??? Когато позволим на един простак да управлява държава това е резултатът.

Истината

2018.12.17 | 23:05

2

Къде са САЩ и Унгария, къде е Бае ви Ганя от Банкя????

2018.12.17 | 21:11

1

БРАВО НА САЩ И УНГАРИЯ

Добави коментар

Водещи новини