САЩ и ООН поискаха Иран да спазва правата на протестиращите

Getty Images (Архив)
share

Администрацията на Тръмп призова правителството на Иран да престане да блокира Инстаграм и други популярни социални мрежи. Апелът е отправен в момент, когато иранците масово участват в улични протести.

Помощник-държавният секретар на САЩ Стив Голдстайн заяви, че САЩ искат Иран "да отвори тези сайтове". Инстаграм, Телеграм и други онлайн платформи са "легитимни средства за комуникация", изтъкна той, предаде Асошиейтед прес.

САЩ насърчават иранците да ползват т.нар. виртуални частни мрежи, които създават кодирани връзки между компютрите и могат да се ползват за достъп до блокирани сайтове.

САЩ продължават да комуникират с иранци на фарси чрез страниците на Държавния департамент във Фейсбук, Туитър и други платформи.

САЩ искат "да насърчат протестиращите да се борят за това, което е правилно, и са длъжни да не стоят безучастни", каза Голдстайн.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление във връзка със съобщенията за убити хора в протестите в Иран и поиска "да се спазват правото на мирно събиране и свободата на словото на иранския народ", съобщи говорителят му Фархан Хак, цитиран от Франс прес.

"Надяваме се насилието да бъде избегнато в бъдеще", добави той.

На 28 декември в североизточния ирански град Машхад започна невиждано от 2009 г. масово протестно движение срещу икономическите проблеми и властта, което обхвана и други градове. В протестите са убити най-малко 21 души.

Водещи новини

Още новини