Иранският президент: Антиправителствените протести не бяха само икономически

  • 08 януари 2018 15:58

  • 1150
  • 0
Иранският президент: Антиправителствените протести не бяха само икономически
© gettyimages (архив)

Протестите, които разтърсиха Иран, не бяха свързани само с икономиката.

Това каза президентът Хасан Рохани, намеквайки, че истинските мишени са били влиятелните консерватори, които се противопоставят на неговите планове за разширяване на личните свободи и насърчаване на разведряването в чужбина, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. "Би било погрешно тълкуване на събитията, а също обида към иранците да се говори, че те са имали само икономически искания", каза Рохани. "Хората имаха икономически, политически и социални искания", заяви той.

Рохани призова за премахване на ограниченията върху социалните медии, използвани от антиправителствените демонстранти. Той отхвърли призивите на твърдолинейни духовници за постоянно блокиране на достъпа до социалните медии и приложенията за съобщения. "Достъпът на хората до социалните медии не би трябвало да бъде постоянно ограничен. Не можем да бъдем безразлични към живота и работата на хората", заяви президентът.

Според него на хората трябва да се позволи да критикуват всички ирански официални лица без изключение. "Никой не е невинен и хората могат да критикуват всеки", каза Рохани. Външният министър Мохамад Джавад Зариф предупреди съседните държави да не подклаждат несигурност в Иран, имайки предвид антиправителствените протести, посочва Асошиейтед прес. "Някои страни се опитаха да злоупотребят със случващото се напоследък", каза той на конференция по сигурността в Техеран, без да обвини конкретна държава.
По думите му "никоя страна не може да създаде безопасна среда за себе си за сметка на създаване на несигурност сред съседите си". "Подобни усилия" само ще доведат до обратен ефект, заяви Зариф.

Той определи извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от САЩ във връзка с протестите в Иран, като фиаско и доказателство, че правителството на американския президент Доналд Тръмп е "изолирано на международно ниво". Светът "стана свидетел, че всички други членове на Съвета за сигурност на ООН говориха за предотвратяване на намеса във вътрешните работи на Иран", каза министърът. Зариф предупреди, че групировката "Ислямска държава" продължава да е активна и представлява заплаха в региона и извън него въпреки унищожаването на самозвания й халифат в Сирия и Ирак, и призова за нейното "пълно смазване".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини