Появиха се нови обвинения за руско финансиране на Доналд Тръмп

gettyimages (архив)
share

Нови обвинения, че сегашният американския президент Доналд Тръмп е получавал пари от Русия се появиха в британски медии.

По данни на лондонския вестник Гардиън германската финансова институция Deutsche Bank, която се оказа сред 17-те банки, заподозрени в пране на пари от Русия, е дала заем на 45-ия американски държавен глава. Кредитът е в размер на 300 000 милиона щатски долара, допълва медията. Изданието посочва, че клонът на банката в Лондон е превел парите на Тръмп м.г. и транзакцията е била част от схема за изваждането на големи суми на светло.

Малко по-късно Би Би Си предаде, че Тръмп е получил 750 000 долара от проруската Партия на регионите, водена от избягалия през 2014 г. президент на източноевропейската страна Виктор Янукович. Парите са били дадени на бившия сътрудник на стопанина на Белия дом – Пол Манафорт, допълни британската медия, която цитира депутата от Киев и бившия разследващ журналист Сергей Лешченко. Манафорт отрече да е получавал каквито и да е пари от Източна Европа, информира още Би Би Си.

Темата за прането на руски пари в Лондон стана повод и задочна словесна баталия между членове на правителствата на Дмитрий Медведев и Тереза Мей. Руският заместник-министър на вътрешните работи нарече британската столица световен шампион по прането на мръсни пари. По-късно британският зам.-министър на финансите Саймън Кърби заяви, че всеки един сигнал за незаконни финансови операции ще бъде разследван.

Водещи новини

Още новини