САЩ проведоха наземна операция срещу лидери на Ислямска държава

share

Западната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" проведе вчера рядка наземна специална операция срещу лидерите на джихадистката организация в източния сирийски град Дейр аз Зур, която Пентагонът определя като успешна, предаде Франс прес.

Пентагонът не съобщава подробности за операцията и заяви само, че данните за 25 убити джихадисти, съобщени от Сирийския център за наблюдение на човешките права, са преувеличени. Операцията беше осъществена от американски специални части, натоварени със задачата да проследят лидери на джихадистите, уточни капитан Джеф Дейвис, говорител на Пентагона. Целта е била не само елиминирането им, а и събиране на информация за бъдещи операции.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права и кюрдско-арабските Сирийски демократични сили в операцията са участвали най-малко четири хеликоптера, включително бойни хеликоптери. По време на операцията е имало ожесточени боеве в селището Ал Кубар, на 40 км западно от Дейр аз Зур. Американските специални сили са нападнали пречиствателна станция, контролирана от ИД.

Сирийските демократични сили добавиха, че американските сили са взели пленници, но Джеф Дейвис отрече това. Той отхвърли и слуховете, че целта е била освобождаване на заложници. /

Водещи новини

Още новини