Терорист съди Белгия за 50 000 евро

  • 13 януари 2017 10:43

  • 7361
  • 2
Терорист съди Белгия за 50 000 евро
© Getty Images/Guliver

Терорист от белгийско-марокански произход, задържан в затвора в Гуантанамо, ще съди Белгия за обезщетение от 50 000 евро. Това е съобщил негов адвокат, цитиран от местни медии.

Муса Земури бил заловен през 2001 г. на границата между Афганистан и Пакистан, и бил предаден на САЩ. Земури твърди, че след като бил изпратен в затвора в Куба, бил подложен на мъчения, за които Белгия е знаела. Затова той е подал оплакване до комитета на ООН срещу изтезанията.

В жалбата се твърди, че белгийските власти били направили твърде малко в негова полза. Отбелязва се, че комитетът на ООН не може да присъди обезщетение, но ако отсъди в полза на терориста, това би имало символично значение и би било използвано като основание пред съда.

Медиите цитират днес откъси от писмо на друг джихадист от белгийско-марокански произход - Салах Абдеслам, останал единственият оцелял терорист от атентатите през ноември 2015 г. в Париж. В писмо до жена, с която си пишат, откакто той е в затвора, Абдеслам заявява, че не се срамува от себе си и не го е страх да заяви нещо, защото няма какво по-лошо повече да се каже за него.

Абдеслам иска хората да не му се възхищават като на идол, а да почитат Аллах. Той пита кореспондентката си дали е мюсюлманка и я приканва ако не е, да приеме исляма. Части от писмото са представени и в пресата във Франция в оригинал - с всички правописни и граматически грешки, допуснати от Абдеслам, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7361 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.15 | 22:00

2
Направо трепане на такива цървули,нямат нужда от съд.
Румен

2017.01.14 | 22:48

1
Така е, след като прилагат спрямо терористи законите направени за хора, защото терористите не са хора, те убиват беззащитни хора за да задоволят егото си на "велики" мъченици" на Аллах......Горкия Аллах.

Добави коментар

Водещи новини