Антониу Гутериш е най-вероятният нов генерален секретар на ООН (обновена)

Getty Images/Guliver
share

Точно в 17:00 ч. българско време започна шестото предварително гласуване в Съвета за сигурност за генерален секретар на ООН. След него най-вероятно бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН.За него са гласували 13 делегати "за" и двама "въздържал се".

Очаква се утре формално да бъде гласувана неговата кандидатура.

За първи път постоянните членове на Съвета за сигурност гласуват с цветни бюлетини. Това ще покаже дали ще бъде наложено вето за някой от кандидатите. Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето.

В надпреварата участват и две българки - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Кристалина Георгиева се включи в надпреварата последна - миналата седмица след като правителството реши да оттегли подкрепата си от Бокова и номинира Георгиева. Директорът на ЮНЕСКО обаче обяви, че няма да се откаже от надпреварата за високия пост. В понеделник Кристалина Георгиева беше изслушана от общото събрание на ООН, след което руският представител в организацията - Виталий Чуркин обяви, че Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и то от Източна Европа.


 

Водещи новини

Още новини