Антъни Блинкен: Русия подкопава някои от основните принципи на международното право

share

Това, което ни притеснява, са руските действия, които понякога подкопават някои от основните принципи на международното право, които са важни за стабилността и прогреса на цялата система. Това каза в предаването „120 минути” зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„След Втората световна война, ние вложихме години в опити да създадем закони, правила, норми и институции, които да управляват международните отношения. Целта беше да предотвратим нова война и да дадем на страните среда, в която те да растат и просперират. За съжаление, в някои отношения, Русия избра да играе контра срещу тези норми и правила”, отбеляза той.

Блинкен посочи, че България има силни съседи, но трябва да следва самостоятелен курс. По думите му и Русия, и Турция имат интерес от деескалирането на конфликта помежду си, но това в голяма степен зависи от Москва.

Блинкен посочи, че освен да се приемат закони за борба с корупцията, престъпността и олигархията, те трябва и да се прилагат. „И тези, които ги прилагат, трябва да имат независимостта и ресурсите да изпълняват своята мисия. Това изисква време, работа и усилия”, допълни той.

По думите му правителството трябва да приеме гражданското общество като партньор.

Водещи новини

Още новини