Американският дълг счупи нови рекорди

Getty Images/Guliver
share

Дългът на американското федерално правителство официално превиши 19 трилиона долара или 103% от БВП на страната. Тази психологическа граница е достигната в края на януари.

От общия дълг 13,7 трилиона долара представляват задължения към частни лица и компании, а останалото е вътрешно-държавен дълг на правителството към ФЕД, съобщава Нова телевизия.

Американският държавен дълг се увеличи двойно по време на мандата на настоящия президент Барак Обама. Приблизително същият модел се наблюдаваше и по време на управлението на Джордж Буш–младши. Експертите отдават това на застаряването на населението, допълнителните бюджетни разходи, по-специално за отбрана и социални програми, както и намаляването на броя на данъците и последствията от здравната реформа „Обамакеър”. Програмата на действащия държавен глава на САЩ ще струва на бюджета почти 1 трилион долара за 10 години.

Това кара експертите да се опасяват от “гръцки сценарий” и в САЩ. Други смятат, че до това няма да се стигне, тъй като дългът на САЩ е във валута, над чиито емисии ФЕД има пряк контрол.

Водещи новини

Още новини