Сирийски бежанец гостува в Белия дом за речта на Обама "За състоянието на Съюза"

Getty Images/Guliver
share

Сирийският бежанец Рефаи Хамо, който е преживял ужасяващи премеждия, и бивш американски войник мюсюлманин ще са двама от гостите в Белия дом на последната реч "За състоянието на Съюза" на президента Барак Обама, предаде Франс прес.

Белият дом обяви, че бежанецът е поканен от Мишел Обама да присъства на речта от балкона за гости на заседателната зала на Камарата на представителите, където ще се съберат всички американски конгресмени и сенатори и част от върховните съдии да чуят речта на президента.

Рефаи Хамо е пристигнал на 18 декември в Детройт с трите си дъщери и сина си след прекарани две години в Турция.

Той избягал от Сирия, след като ракета на войските на Башар Асад разрушила жилищния блок, където живеел с жена си и семейството си, съобщава Белият дом. Жена му, една от дъщерите му и другите петима роднини загиват при удара. В Турция е диагностициран с рак на стомаха. САЩ му дават статут на бежанец и той се установява в Трой, щата Мичиган.

Изборът на гостите на Първата дама изтъква приоритетите на президента. В случая оказаната на сирийски бежанец чест е отговор на републиканските членове на Конгрес, които започнаха процедура за спиране на приема на сирийски бежанци в САЩ.

Бившият американски войник мюсюлманин Навид Шах, който е роден в Саудитска Арабия, също е сред гостите на Мишел Обама. Той емигрира в САЩ с пакистанските си родители като дете. Записва се в армията през 2006 г. Служи четири години и е участвал във войната в Ирак. И в неговия случай символиката е силна при ислямофобските настроения в САЩ, разпалени от Доналд Тръмп, който през декември предложи да се затворят границите за мюсюлмани.

Ще бъде оставено едно празно място в памет на жертвите на огнестрелни оръжия. Обама се стреми да убеди Конгреса да приеме по-строги законодателни мерки за купуването и притежанието на оръжие.

Джим Обергефел, чиято жалба за дискриминация доведе до узаконяването на гей браковете от Върховния съд, също ще е сред гостите.
Бивш мексикански незаконен имигранти, пристигнал в САЩ като дете, който успя да получи разрешително за законно пребиваване, след като се завърнал в Мексико, ще припомни ангажимента на Обама за узаконяване на милиони незаконно пребиваващи в САЩ мигранти.

Сред другите гости ще са Спенсър Стоун, един от героите, които обезвредиха нападателя от френския влак "Талис" през август, Лиза Джастър, една от трите жени, изкарали тежката подготовка на специалните части на пехотата - рейнджърите и шефът на "Майкрософт" Сатя Надела, пише БТА.

Водещи новини

Още новини