Милиардер дари 400 млн. долара на "Харвард"

share

Инвеститорът милиардер Джон Полсън направи най-щедрото дарение в историята на Харвардския университет на стойност 400 млн. долара, съобщи Ройтерс.

Средствата ще бъдат използвани за разширяването на училището за инженерни и приложни науки към университета, което пък ще бъде преименувано в чест на Джон Полсън.

59-годишният нюйоркски богаташ, който е завършил бизнес училището към университета през 1980 г., обясни щедростта си с желание да благодари на “Харвард” за висококачественото образование, донесло му огромно състояние.

“Не произлизам от елитна среда. Посещавах държавни училища в Ню Йорк. Отидох в “Харвард” със стипендия и съм много признателен за финансовата подкрепа, която получих”, каза Полсън, цитиран от "24 часа".

Според него парите ще отидат освен за стипендии на студентите, а и за изследвания, които ще бъдат в помощ на цялото човечество.

По оценки на списание “Форбс” милиардерът, който е мениджър на хедж фондове, е 113-ят най-богат човек в света. Полсън, който придобива световна слава, след като предсказа срива на жилищния пазар в САЩ през 2007 г., разполага със състояние в размер на 11,2 млрд. долара.

Дарението на Полсън надвиши това на хонконгските финансисти Рони и Джералд Чен, които през 2014 г. наляха в харвардската школа за обществено здравеопазване 350 млн. долара.

Водещи новини

Още новини