Обама: Америка отгръща нова страница

Getty Images/Guliver
share

Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница. С това започна своята годишна реч "За състоянието на съюза" американският президент Барак Обама.

Това е първият път, в който Обама застава пред един предвождан от републиканци Конгрес. Ето как започна речта си американският президент: "Господин вицепрезидент, господа членове на Конгреса, драги съграждани. Вече сме 15 години навътре в 21 век. 15 години, чиято зора донесе тероризма до бреговете ни; която принуди едно поколение да проведе две дълги и скъпи войни; и която ни довърши с яростна рецесия, която се разпростря по целия свят. Този период беше, и продължава да е, тежък за много от нас. Но от днес ще обърнем страницата".

Още с въведението Обама обърна внимание на най-наболелите проблеми на Съединените щати и техните партньори. По въпроса за тероризма, американският президент заяви, че “Ислямска държава” ще бъде победена, но борбата ще бъде дълга. Той призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу джихадистката групировка.

След това президентът призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба – още един признак за историческото сближаване между двете страни. Той заяви, че “промяната на американската политика към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо”.

Обама не пропусна да спомене и казуса Украйна, като каза, че Съединените щати застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, визирайки Русия и анексирането на Крим.

Американският президент призова Конгреса да приеме закон, гарантиращ еднакво заплащане за мъже и жени и пое ангажимент да работи за въвеждането на отпуски за майчинство и платени болнични.

Водещи новини

Още новини