Обама може да остане с вързани ръце до края на мандата си

gettyimages
share

Днешните избори за Конгрес на САЩ бяха предшествани от най-скъпата кампания за междинни избори в американската история и бяха белязани от дълбоки разделения сред избирателите по въпроса какво би трябвало да свърши правителството на президента Барак Обама през оставащите две години от мандата си, пише в. "Ню Йорк таймс".

Републиканците са уверени, че ще спечелят поне шест места и така ще получат мнозинство в Сената, но социологическите проучвания показват, че надпреварата в някои щати ще е доста оспорвана и непредсказуема. Към това трябва да добавим и настроенията на избирателите, които проявяват рекордно слаб интерес към изборите. Бавното, но системно подобряване на икономиката не води до повишаване на оптимизма. Избирателите са по-склонни да обвиняват политиците, отколкото да им имат доверие. Хората изглежда са уморени от икономическите трудности и появилите се напоследък тревоги, главно свързани със заплахата от групировката "Ислямска държава" и възможното разпространение на Ебола, коментира "Ню Йорк таймс".

Обама е изправен пред перспективата да прекара последните две години от управлението си като президент "с вързани ръце", а неговата Демократическа партия да попадне в доста тежко положение от гледна точка на възможностите за приемане на законодателни актове, след като републиканците според социолозите са на път да получат мнозинство в Сената, а с това и контрол върху двете камари на Конгреса, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Макар че Обама не участва като кандидат в тези избори, републиканците поставиха все по-непопулярния президент в центъра на кампанията си за възстановяване на контрола си върху Сената и завоюване на Белия дом през 2016 г., изтъква изданието.

Водещи новини

Още новини