Пленените в Сирия френски журналисти се прибраха у дома

Getty Images/Guliver
share

Четиримата френски журналисти, които бяха отвлечени и държани 10 месеца в Сирия, се прибраха днес у дома, посрещнати от щастливите си семейства, лично от президента и с въпроси как Франция е успяла да осигури освобождаването им от ислямските екстремисти, предаде Асошиейтед прес.

Дидие Франсоа, Едуар Елиас, Никола Енан и Пиер Торес бяха освободени вчера от похитетелите си на сирийско-турската граница и бяха открити от турската полиция. Те бяха взети в плен при два отделни инцидента през юни миналата година.

На емоционалната церемония по посрещането, състояла се на военното летище Вилакубле край Париж, президентът Франсоа Оланд нарече завръщането на четиримата "радостен момент" - и за семействата им, и за Франция.

Оланд похвали турските власти за помощта им за завръщането на журналистите, но не даде подробности. Не е ясно дали Турция е изиграла някаква роля в преговорите за освобождаване на журналистите, отбелязва Асошиейтед прес.

Оланд настоя, че Париж се придържа към политиката си да не плаща откупи. Пред радио Европа-1 той изтъкна ролята на преговорите и разузнавателната дейност, както е правел и преди, говорейки за освобождаване на заложници, по-специално в Мали, където двама френски журналисти още са в плен.

В отговор на въпрос външният министър Лоран Фабиюс каза за Европа-1, че на радикалните ислямисти, които са държали в плен четиримата, не са доставяни оръжия. Той също така отрече да е ставало въпрос да се влиза в контакт със сирийското правителство, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини