Джон Кери няма да участва в среща на ОССЕ в Киев

share

Американският държавен секретар Джон Кери няма да участва в срещата на министерско ниво на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която ще се проведе в началото на декември в украинската столица Киев, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Американската делегация на срещата ще бъде водена от Виктория Нюланд, помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси, поясни говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. Тя даде да се разбере, че аферата с Юлия Тимошенко и решението на Украйна да преустанови преговорите по подписване на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС са изиграли роля в решението на Кери да не участва на срещата в Киев.

След години на планиране Украйна обяви в четвъртък, че няма да подпише споразумението с ЕС. Церемонията по подписването трябваше да е на 29 ноември в Литва. Украйна мотивира решението си с икономическата действителност. Страната е силно задлъжняла и трябва да намери още 17 милиарда долара идната година, за да плаща доставките на газ от Русия и други плащания по дълга си, в това число и 3,7 милиарда евро на МВФ.

Водещи новини

Още новини