САЩ губят по $300 млн. дневно заради бюджетната криза

Getty Images/Guliver
share

Патовата ситуация в САЩ продължава, след като вчера страната остана без бюджет за новата фискална година. Федералните институции спряха работа, а дневните загуби са в размер на 300 милиона долара.

Държавният апарат в САЩ спира работа за първи път от 17 години, след като Конгресът, в който има сериозни разногласия заради здравния закон на президента Барак Обама, не успя да постигне споразумение за финансиране на правителствените служби. Спирането на работата на правителствените служби означава, че около 800 000 души ще трябва да излязат в отпуск.

Националните паркове, паметници и музеи ще бъдат затворени, същото се отнася и за повечето държавни учреждения. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане. А много заседания на Конгреса ще бъдат отложени, отбелязва изданието.

Въпреки трескавите ходове, които предприеха в последния момент Белият дом и двете камари на Конгреса, безизходицата, възникнала заради здравния закон на Обама, не можа да бъде преодоляна и се стигна до патовата ситуация в САЩ.

Правителството на Обама и контролираната от републиканците долна камара на Конгреса и преди са имали разногласия, които са можели да предизвикат спиране на средствата за държавния апарат, но винаги са постигали споразумение в последния момент, за да избегнат проблеми с работата на правителствените служби.

Водещи новини

Още новини