Англия не е воювала досега само с 22 държави в света

share

Великобритания не е воювала или завладяла само 22 държави в света в историята си, установи проучване, цитирано от в. "Дейли телеграф".

През различни периоди британската корона е простирала ръката си към 90 процента от страните по света, твърди книгата "Страните, които сме завладявали, и малкото, до които не сме стигнали". Авторът Стюарт Лейкок разгледал историята на всички страни, като подхождал към тях по азбучен ред. Целта му била да разбере дали в някой период те са били обект на британски набези.

Установил, че само малка група отдалечени страни като Гватемала, Таджикистан и Маршалските острови не са били в досег с британската корона. От по-близките места никога не е бил завладяван Люксембург, твърди книгата.

Само малка част от изброените като завладени страни са били фактическа част от британската империя, уточнява в. "Дейли телеграф". Останалите държави са включени, тъй като било установено някакъв вид британско военно присъствие там - като фактическа сила, заплаха, преговори или някакво плащане.

С България Великобритания е воювала 2 пъти. През Първата световна война страната ни е част от коалицията на Централните сили заедно с Германия и Австро-Унгария срещу Антантата, на страната на която е Великобритания. През Втората световна война, на 13 декември 1941 г., София обявява символична война на Великобритания и САЩ.

От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.

Водещи новини

Още новини