Заради къртицата на ЦРУ: САЩ спират еквадорските броколи

share

САЩ могат да спрат вноса на еквадорски броколи и рози, пише в. Ню Йорк Таймс.

Вашингтон обмисля да наложи икономически санкции срещу Кито, ако латиноамериканската държава предостави убежище на разкрилия аферата с подслушванията и следене на кореспонденцията бивш служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Мярката може да лиши бюджета на Еквадор от 429 млн. годишно. Страната е единствената в региона, която се ползва със статут на облагодетелствана нация и Конгресът може да не продължи срока на действащото споразумение, чийто срок изтича след месец. Експерти предполагат, че Вашингтон може да засили натиска срещу президента Рафаел Кореа чрез съюзниците си в региона, като целта е политическа изолация на Еквадор.

В същото време посолството на Кито в Москва не е коментирало информацията дали правителството в страната е издавало документи за получаване на статут на бежанец на американеца, допълва РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин, който вчера пристигна на посещение във Финландия също коментира случая. Той посочи, че американецът все още се намира в московското летище Шереметиево.

Водещи новини

Още новини