Американците скърбят за русначетата

share

Американците са дълбоко разочаровани, че вече няма да могат да осиновяват руски деца. Причината е, че президентът Владимир Путин днес подписа закон, който забранява това.

Дълбоко съжаляваме за приемането в Русия на закона за забрана на междудържавните осиновявания между Русия и САЩ, заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел. Според него обаче този ход е „политически мотивиран”.

Новият закон стана по-известен като поправката "Дима Яковлев". Момченцето е осиновено от Русия на 1.5 години и е починало в САЩ през 2008 г. заради нехайство на приемния му баща. Занапред обаче подобни случаи няма да са възможни.

Новият закон обаче на практика е руският отговор на американския нормативен акт "Магнитски". С него американците наложиха визови и финансови ограничения за хора, които са свързани с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 г. в московски затвор. Той бе разкрил злоупотреби на чиновници с държавни средства.

Изпращаме сигнал на Владимир Путин и руската клептокрация и им заявяваме, че такива нарушения на човешките права няма да се толерират, заяви сенаторът републиканец Джон Маккейн след приемането на "закона Магнитскил

В отговор Путин прие закона "Дима Яковлев". С него ще може да се блокират средства и активи в Русия и да се прекратява дейността на фирми на американци, които са обявени за "персона нон грата" . Освен това списък на американци, на които е забранен достъп до руска територия, ще се поддържа от руското външно министерство.

Водещи новини

Още новини