Пищни тържества се планират в Русия за 60-ия рожден ден на Владимир Путин

share

Руският президент Владимир Путин навършва 60 години в неделя и в страната се планират пищни тържества, включващи поетичен рецитал и гигантска поздравителна картичка, съобщава в. "Гардиън".

Прокремълски младежки групи са домакини на събитията по цялата страна. Младежкото крило на управляващата партия "Единна Русия" - "Млада гвардия", ще поведе парада с кампания под мотото "Ние сме Русия, Русия е Путин" в неделя. В рамките на кампанията ще се състои поетичен рецитал на известната московска улица "Арбат", транспаранти прославящи Путин ще бъдат спуснати от мост в град Ростов, а огромна поздравителна картичка ще бъде изложена в сибирския град Челябинск, където почитателите на Путин ще могат да напишат личните си пожелания на могъщия лидер.

"Млада гвардия" е дала поръчение на училище в южния град Таганрог, родно място на писателя и драматург Антон Чехов, да събере сто рисунки от учениците си, посветени на Путин. Държавните телевизионни канали също ще се включат в тържествата. Две предавания за Путин са планирани за неделя вечерта, едното по телевизия НТВ, контролирана от Кремъл и притежавана от Газпром.

Кремъл се опита да се дистанцира от празничните мероприятия в чест на Путин, отбелязва вестникът. Президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че Путин "ще празнува скромно вкъщи с приятели и роднини". "Той не обича големите тържества", увери Песков, който не пожела да коментира дали бившият италиански премиер Силвио Берлускони или бившият германски канцлер Герхард Шрьодер също ще бъдат сред гостите, както на предишните му рождени дни. "Не съм запознат със списъка, но той ще бъде много ограничен", отбеляза говорителят.

Запитан за изложбите и концертите, посветени на Путин в родния му град Санкт Петербург, Песков отговори: "Той наистина оценява демонстрирането на топли чувства, но всеки път предпочита тези чувства да се изразяват по различен начин - под формата на подкрепа за неговите идеите, действия и усилия".

Водещи новини

Още новини