Военнопленник разказа на какви издевателства е бил подложен възрастен американец в руски затвор

gettyimages
share

Бивш украински военнопленник, който е бил съкилийник на задържан в Русия американец, разказа на какви издевателства са били подложени и двамата зад решетките, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14894

Мъчения, унижения, глад – с тези думи украинският военнослужещ Игор Шишко описва двете години, които е прекарал в руски затвор. Той казва, че със същите думи може опише и престоя зад решетките на американеца Стивън Хъбард. Хъбард, който е на 72 години, беше осъден по-рано този месец в Москва по обвинения, че се е сражавал като наемник на страната на Украйна.

Заловен от руската армия през 2022 г., Хъбард получи присъда от 6 години и 10 месеца затвор на 7 октомври 2024 г. след процес при закрити врата, протекъл по бързата процедура. САЩ казаха, че са имали ограничени информации за случая с Хъбард заради отказ от сътрудничество по темата от страна на Москва. Русия разкри само 10 дни преди оповестяването на присъдата, на 27 септември, че държи зад решетките американеца от две години и половина. В съда той се появи отслабнал и блед и се придвижваше трудно.

Украински военнослужещ екзекутиран с меч от руската армия

Игор Шишко пък е бил задържан от руските сили през май 2022 г., а после освободен през май 2024 г. по време на размяна на военнопленници между Русия и Украйна. През август Шишко се е запознал с журналист на Франс прес. Запознанството станало в момент, в който Шишко бил лекуван заради травмите, получени в плен. Пред журналиста той разказал, че в даден момент от времето зад решетките, той е бил в една килия с  възрастен американец, допълва БТА.

После в две интервюта за журналиста на Франс прес, дадени през септември и октомври, Игор Шишко описал какви отношения е поддържал с американеца Стивън Хъбард в затвора.

Франс прес е задала и въпроси на руските власти, но те така и не са отговорили и следователно не са потвърдили дали Шишко и Хъбард са били съкилийници.

Според Шишко той и американецът били в затвор в Новозибков, в Брянска област, от септември 2022 до май 2023 г. Понякога там те били държани в две съседни килии. После до пролетта на 2024 г. двамата са били в наказателна колония номер 7 в Пакино, където двамата са споделяли и една и съща килия в определен момент.

Преди септември 2022 г. Игор Шишко е бил държан в затвор в Стари Оскол, Белгородска област. Пред журналиста на Франс прес той казва, че мисли, че Хъбард е бил също там, въпреки че не са се срещали.

Присъствието сред украински военнопленници на чужденец е необичайно нещо, отбелязва Франс прес. „Не  е много ясно както е правил той там“, казва 41-годишният Шишко, който е прекарал 801 дни като военнопленник.

Според него американецът е бил подложен на същото мъчение както украинските му другари по неволя – те са пребивани, унижавани, държани гладни от надзирателите, според украинския военен, който казва още, че е бил пряк свидетел на издевателствата над Хъбард и че самият той е преминал през тях.

"Те ни биеха през цялото време, всеки един от нас. Те го удряха с пръчки, с палки, ритаха го. Нападаха го с кучета, караха го да тича, не го хранеха, караха го на лази по коридорите“, казва украинецът. Надзирателите в Новозибков нанасяли нарочно удари по гениталиите на военнопленниците, допълва Шишко и според него принуждавали затворниците, сред които и Хъбард да симулират сексуални актове помежду си, за да ги унижават.

Шишко разказва още, че седемдесетгодишният американец, с когото той комуникирал на развален английски, му споделил, че е бил измъчван с електрошокове. Тези издевателства били извършени, докато той бил подложен на разпити, на които Шишко не е присъствал. Разказвайки това, украинецът показал на журналиста белезите по ръцете и казал, че под ударите е изгубил частично слуха си.

Според официалната версия, представена от руските власти по време на процеса, Хъбард е бил задържан на 2 април 2022 г. по време на окупацията на Изюм, в Североизточна Украйна. Той е живял там от 2014 г. заедно с украинската си приятелка.

Според руското обвинение Стивън Хъбард се е присъединил в началото на руската инвазия към батальон на украинската териториална защита и е получавал най-малко 1000 долара месечно. Запитани от Франс прес, украинските власти казаха, че нямат данни американецът да е бил в състава на украинската териториална защита.

Според руски медии Хъбард е пледирал виновен по време на процеса. Според Игор Шишко възрастният американец е бил обикновен гражданин, когото руски военни са заловили на пропускателен пункт в Изюм. В затвора те са го малтретирали заради възрастта му и защото е бил американец. Шишко разказва, че Стивън Хъбард е бил измъчван и от лекар, известен с прякора „Доктор Смърт“ заради жестокостта си.

Според Шишко Хъбард няма да може да издържи дълго време психически и физически, тъй като вече е бил между живота и смъртта, докато двамата са били съкилийници.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14894

Водещи новини

Още новини