Русия реже два пъти квотите за временно пребиваване на чужденци

pixabay
share

Руското правителството намалява драстично квотата за временно пребиваване на чужденци в Руската федерация за 2025 г. Намалението е драстично - два пъти, особено на фона на минаването на руската икономика на военни релси в последните две години и предполагаемото затормозяване на пазара на труда. Реални данни трудно могат да бъдат добити, тъй като статистическата информация бе засекретена в началото на 2023 г., година след нахлуването на руската армия в Украйна.

Документът с разрешението за квотите по региони е бил предоставен на държавната агенция ТАСС, която посочва, че за следващата 2025 г. Руската федерация предвижда да издаде разрешения за временно пребиваване на 5 500 души, чужди граждани и лица без гражданство.

В сравнение с 2024 г. спадът е почти от двоен. Миналата година квотата е била за 10 595 визи, като в последните пет години квотата непрекъснато намалява - през 2023 г. тя е била 13 500, през 2022 - около 19 000, а в 2021 г. - над 39 000.

Според разпределението най-голяма разрешена бройка се дава на Москва и Московска област - 1350, за Санкт Петербург тя е 200, а за икономически депресираните региони като Татарстан и Башкирия - 100.

Квотата, както изрично отбелязва ТАСС, включително и за 2025 г. се определя на основа постъпилите от регионите на Руската федерация заявки, които се подготвят на основата на анализ на миграционната ситуация и икономическото положение. Допълнително правителство определя и резерв - за 2025 г. този резерв ще бъде 1650 разрешения, отново в сравнение с данните за тази година този резерв е бил 3 178.

Намалението се обосновава с това, че руските региони използват само около 20% от отпуснатата им бройка. Например за седемте месеца на 2024 г. по данни на Вътрешното министерство на Русия са били изразходвани едва 20.4% от отпуснатите брой визи.

Едновременно с тези тенденции за намаляване на квотите за чисто икономическите мигранти, руската армия продължава да набира чужденци за военни за договор. Наскоро Индия официално постави въпроса и за своите граждани, които са били подмамени да сключат такъв договор за служба в руската армия, и поиска те да бъдат освободени от ангажимента и върнати в Индия. Няма информация докъде е стигнал този процес.

От друга страна и въпреки множеството етнически и националистически инциденти в последната година и половина в различни региони на Руската федерация, официалната пропаганда на Кремъл утвърждава Русия като многонационална държава, но при условия за лесно раздаване на руско гражданство.

Путин очаква от рускините да раждат повече, вдига финансовите стимули

Също така демонстративно миналия месец влезе в сила с указ на руския президент Владимир Путин коридор за визи за временно пребиваване за западняци, които не споделят неолибералните ценности, които искат да живеят в традиционното руско общество. Указът на Путин бе обоснован като действие за оказване на "хуманитарна подкрепа на чужденци", които споделят традиционните духовни и морални ценности на Руската федерация, а паралелно бе формиран и списък с държави, налагащи деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности. В този последен списък влиза и България като държава-членка на Европейския съюз.

По информация на Телеграм канала Mash, спряган като близък на Кремъл, за този близо месец, откакто функционира новия "хуманитарен" коридор за мигранти, около 150 европейци са поискали да се преместят в Русия. Най-много молби за временно пребиваване в Русия са подадени в руските консулства в Румъния и Германия - по 30. По 10 молби има от холандци и австрийци, три - от латвийци. Има отделни кандидати и от Великобритания, Италия, Канада. Сред тях няма нито един българин.

Водещи новини

Още новини