Висш представител на НАТО в Украйна: Няма сериозен риск от ядрена ескалация от страна на Русия

Getty Images/Guliver
share

Въпреки ядрените заплахи на Москва на фона на войната на Русия в Украйна НАТО смята за безотговорно да се занимава с реторика, макар че продължава да предприема мерки за ядрено възпиране, заяви висшият представител на НАТО в Украйна Патрик Търнър, цитиран от Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14870

"От доста време насам се наблюдава активно дрънкане на оръжие в ядрената сфера от страна на Русия. Първо, за да бъда много ясен, сегашната оценка на НАТО е, че в момента няма сериозен риск от някакъв вид ядрена ескалация от страна на Русия", каза дипломатът.

Освен това по думите му алиансът "следи реалността и ядрената доктрина на Русия" и от гледна точка на тази реалност НАТО не вижда признаци на подготовка за "различна руска позиция относно ядрените оръжия".

Владимир Путин: Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната от която и да е държава

Високопоставеният представител на военния алианс припомни, че съществуването на НАТО има за цел отбрана и възпиране и посочи, че пактът разполага с "всички необходими способности за защита на съюзниците от всякакви заплахи".

"Това е област, в която реториката е изключително безполезна, така че ние няма да участваме в нея и ще продължим да бъдем спокойни и премерени и ще вземем решенията, които са ни необходими, за да продължим да подкрепяме Украйна", заяви Търнър. Той каза също, че организирането на планирани учения за ядрено възпиране е било част от задълженията му, докато е работил в щаба на НАТО, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14870

Водещи новини

Още новини