Путин награди Лукашенко с най-високия руски орден

Gettyimages (архив)
share

Руският президент Владимир Путин проведе разговори с беларуския си колега Александър Лукашенко и му връчи най-високия руски държавен орден "Свети Андрей Първозвани", предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. Тържествената церемония се проведе в Андреевската зала в Кремъл.

Удостоявайки Лукашенко с ордена, Путин силно му стисна ръката и го прегърна, посочва ТАСС. Връчвайки ордена на беларуския си колега, Путин обърна внимание и върху изграждането на съюзната държава между Русия и Беларус. Той подчерта, че в съюзната държава "надеждно се гарантират общата отбрана и сигурност, създадено е единно икономическо, правно и хуманитарно пространство".

Руският президент отбеляза, че Лукашенко стои в основите на създаването на съюзната държава и "дава значителен принос в нейното укрепване и развитие. Познаваме ви като последователен и ревностен привърженик на запазването и разширяването на тесните връзки на цялото пространство на Общността на независимите държави (ОНД), с вашето активно съдействие се развива взаимноизгодно сътрудничество в рамките на Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), а сега, от този момент нататък, когато Беларус стана член и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), това се отнася и за тази организация", каза Путин на беларуския си колега. 

Путин поздрави Лукашенко за рождения му ден: Ти си истински патриот на страната си

"Благодаря за това най-високо отличие. Разглеждам го като признание на заслугите на целия беларуски народ, който последователно укрепва единството с братската ни Русия. За нашата страна Русия винаги е била и ще бъде нещо повече от просто съседна държава", отговори Лукашенко и добави: "Аз като президент, избран от беларуския народ, винаги ще браня общите интереси, многовековното добросъседство и дружба. Като историк по образование усещам това много ясно".

Путин подписа указа за награждаването на Лукашенко на 30 август, когато беларуският лидер отбеляза 70-годишния си юбилей. В указа се казва, че беларуският президент е награден за изключителните му заслуги за развитието на съюзните отношения и стратегическото партньорство, за укрепването на дружбата между двата братски народа и личния му принос за ефективната дейност на съюзната държава, посочва ТАСС.

Водещи новини

Още новини