Един от най-ярките противници на Путин загина на фронта в Украйна

Фейсбук
share

Руският активист Илдар Дадин, превърнал се в един от символите на недоволството срещу управлението на Владимир Путин, е загинал миналия уикенд на фронта в Украйна, докато се е сражавал срещу руската армия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14791

Според близки и приятели на Дадин той е бил убит в събота в североизточните части на Украйна. Бившата журналистка на радио „Гласът на Москва“ Ксения Ларина съобщи, че Дадин е загубил живота си в битката за Харков.

С дълбока тъга се налага да ви информирам, че Илдар Дадин е починал в сражение в района на Харков, съобщи и неговият приятел и бивш депутат Илия Пономарьов, който днес живее в Киев.

Шампионка по вдигане на тежести загина на фронта в Украйна

Новината за кончината на Дадин беше потвърдена и от Легиона за освобождение на Русия – групировка, създадена от руски доброволци, които воюват на страната на Украйна.

Дадин беше сред ярките противници на режима в Кремъл и в частност на Путин, като нееднократно е организирал протести срещу властта в Москва. Той е и първият руски гражданин, който бива задържан от властите заради незаконните си протести. През 2015 г. той е осъден на три години затвор, които впоследствие са намалени на 2,5 години.

През 2016 г. Дадин разкрива, че е бил изтезаван и бит в наказателната колония, където е бил заточен, но разследващите органи казаха, че след извършена проверка по случая не са установили доказателства, че срещу него е било упражнявано насилие.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14791

Водещи новини

Още новини