Руското МВнР с предупреждение към САЩ: Вероятността от въоръжен сблъсък зависи от следващите ви стъпки

Getty Images, архив
share

Вероятността от въоръжен сблъсък между Русия и САЩ зависи от по-нататъшните стъпки на Вашингтон: Във Вашингтон напразно смятат, че опитите да се тества силата на Москва няма да доведат до много по-строги контрамерки от сегашните, предупреди заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков пред РИА Новости, пише "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14756

"Абсолютно. Цялостно, от всички гледни точки“, заяви Рябков, отговаряйки на въпрос дали готовността на Русия за продължителна конфронтация със САЩ означава, че се пресмятат сценарии както за политическа, така и за военна конфронтация.

Според него въпросът дали става дума за геополитическа, или за въоръжена конфронтация "зависи от американците“.

"Предупреждаваме ги срещу по-нататъшна ескалация, защото не е възможно безкрайно да се играят тези геополитически игри, които те играят от дълго време и които всъщност провокираха сегашния открит конфликт и криза в сигурността в евроатлантическия регион. Погрешно е да се мисли, че безкрайните опити за тестване на силата ни няма да доведат до строги контрамерки, много по-строги от това, което вече се прави“, подчерта високопоставеният дипломат.

Медведев с поредна заплаха: Ще използваме ядрено оръжие, когато ни се изчерпа търпението

"Прави се всичко необходимо за повишаване на устойчивостта на икономиката към санкциите, които придобиха огромен обхват и самодостатъчен характер“, подчерта още той. Рябков също така отбеляза, че в условията, когато Западът е поел решителен курс към стратегическо поражение на Русия, страната се нуждае от максимална мобилизация и разбиране, че се сблъсква със сериозен противник.

"Ние правим това ефективно и нашите интереси в тази ситуация – интересите на развитието, интересите на мира в обществото, интересите на формирането, ако желаете, на крепостна стена, зад която ще се развиваме, без страх от враждебни атаки от САЩ групата държави от поддръжници - тази политика става за нас фундаментална в американско направление“, добави Рябков.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14756

Водещи новини

Още новини