Лихвите по ипотечните кредити на повечето руски банки вече надхвърлят 21%

Pixabay
share

По-голяма част от банките в Русия вече не отпускат ипотечни кредити при лихвени проценти под 21 на сто, съобщи днес Синхуа, позовавайки се на руската осведомителна агенция РИА Новости.

Най-голямата руска търговска банка - "Сбербанк", повиши на 2 октомври с 0,9 процентни пункта до 21,9 на сто лихвения процент, при който отпуска кредити за придобиване на недвижими имоти. Мажоритарен собственик на "Сбербанк" е руската държава.

Друга водеща руска банка - ВТБ, вдигна на 25 септември лихвения си процент по ипотечните кредити с 1,5 процентни пункта. Така той достига 22 на сто на годишна база, след приспадане на отстъпките, които ВТБ предлага на своите клиенти.

Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент в опит за овладяване на инфлацията

Друга руска кредитна институция - РНКБ, отпуска кредити за придобиване на жилища при лихвен процент от 21,35 на сто. Тази оферта е в сила за клиенти, които получават заплатите си по сметки в банката. За други клиенти ставката е 21,65 на сто, а за тези, които кандидатстват за ипотечен кредит, без доказване на доходи - 22,15 на сто.

Някои по-малки руски банки обаче все още отпускат ипотечни кредити при лихвени проценти под 21 на сто на годишна база. "Абсолют банк" предлага кредити за недвижими имот при годишни ставки от 19,25 на сто и 20,25 на сто, отбелязва БТА. 

Още по-ниски са лихвените проценти при ипотечните кредити, обявени от "Новикомбанка". Минималната ставка е 18,3 на сто на годишна база, но е възможно тя да бъде променена, посочва руската кредитна институция, цитирана от РИА Новости.

Водещи новини

Още новини