Русия спира транзита на зърно от Казахстан в отговор на забрана за внос

Pixabay
share

Русия забрани транзита и вноса на зърно от Казахстан, както и на някои други земеделски продукти, по фитосанитарни причини. В това решение казахски износители видяха отговор на забрана на Астана за доставка руско зърно, предаде Ройтерс.

Казахстан планира реколта от рекордните 27,7 млн. метрични тона зърно тази година, като 9 млн. тона са предназначени за износ. Централноазиатската страна изнася зърно за Европа и Турция през руски пристанища.

Руската агенция за ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) обяви в становище, че от 23 септември автоматично се блокира издаването на фитосанитарни сертификати за зърно, зърнени продукти, слънчогледови семки, домати и чушки от Казахстан. Липсата на такива документи означава, че стоките не могат да пресекат границата.

Агенцията се обосновава, че мярката е насочена към запазване на фитосанитарното благополучие на Русия, развитието на местното производство и обемите на износ на руско зърно, плодове и зеленчуци, предаде БНР.

Русия разширява балтийските си пристанища, за да увеличи износа си на зърно

Казахстан от своя страна въведе пълна забрана на вноса на пшеница, включително от Русия, от 21 август заради очакваната рекордна жътва и неизчерпани миналогодишни запаси.

Водещи новини

Още новини