Полският земеделски министър: Разговорите с Украйна за зърното вървят добре

  • 27 септември 2023 13:40

  • 830
  • 0
Полският земеделски министър: Разговорите с Украйна за зърното вървят добре
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Разговорите с Украйна за вноса на зърно вървят добре, заяви полският земеделски министър Роберт Телус по повод горещия спор между двете страни заради решението на Варшава да забрани едностранно вноса и последвалото дело на Киев срещу Полша пред Световната търговска организация (СТО), предаде Ройтерс.

"Доволен съм, че говорим за бъдещето, че изграждаме механизми за бъдещето и успокояваме емоциите, които не ни служат добре. Това е правилната посока", заяви Телус на пресконференция след онлайн среща с украинския си колега Микола Солски.

Телус повтори искането на Варшава Киев да оттегли иска си срещу Полша в СТО. "Украинският министър заяви, че ще говори с министъра на икономиката за изтегляне на оплакването", посочи Телус и допълни, че Полша е на финалния етан от преговорите с Литва за организирането на транзитния превоз на украинско зърно до литовските пристанища.

Полският президент: Премиерът беше разбран грешно за оръжията за Украйна

Отношенията между Украйна и Полша, която иначе е сред най-твърдите поддръжници на Киев в отпора му на руската агресия, се влошиха рязко, след като Варшава, заедно с Будапеща и Братислава, удължиха забраната за внос на украинско зърно след изтичането на одобрения от Еврокомисията срок за това с аргумента, че така защитават местните фермери и местното производство, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини