Военни блогъри: Руските войски са превзели град Угледар в Донецка област

Getty Images
share

Руските войски са превзели изцяло град Угледар в украинската Донецка област, предаде Ройтерс, позовавайки се на канала "SHOT" в платформата "Телеграм" и на руски военни блогъри. Агенция Ройтерс не успя да провери съобщенията чрез независим източник. Руското министерство на отбраната също все още не е потвърдило завземането на града.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14730

Вчера управителят на Донецка област Вадим Филашкин заяви, че руските войски са достигнали центъра на града.

Москва казва, че Донецка област, в която се намира Угледар, е една от четирите украински области, които тя присъедини след 2022 г. Акт, който Киев отхвърля като незаконен. Москва смята поемането на контрола над града с предвоенно население от около 14 хил. души за основен етап от присъединяването на цялата област към Русия.

Градът се намира във фронтовата зона от 2022 г. и руската армия претърпя там тежки загуби по време на предишни неуспешни настъпления. През последните няколко дни обаче руските войски успяха да заобиколят укрепленията западно и източно от Угледар и заплашиха града с обкръжение, отбелязва ДПА.

Градът стои на пресечната точка между източния и южния фронт, което му придава допълнително значение, що се отнася до доставките и за двете армии.

Русия обяви превземането на две украински села

Угледар е близо до железопътната линия от Крим до индустриалния Донбаски регион, който се състои от Донецка и Луганска област, по-голямата част от която е под контрола на Москва.

Ожесточените боеве от 2022 г. насам са оставили опустошена по-голямата част от града. Днешните снимки показват руските сили, развяващи знамето си от покрива на административна страда в центъра му – полуразрушено здание, чиито прозорци са изпочупени.

По-рано днес Киев съобщи, че украинските сили са унищожили 11 от 32 руски безпилотни летателни апарата, изстреляни през тази нощ, отбелязва Ройтерс.

Други четири безпилотни самолета са напуснали украинското въздушно пространство в посока към Русия, а 10 дрона са били изгубени в северните и централните украински области в резултат на контрамерки за радиоелектронна борба, съобщиха украинските военновъздушни сили, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14730

Водещи новини

Още новини