Кремъл: Русия не очаква Рюте да промени политиката на НАТО

Pixabay
share

Русия не очаква каквато и да било промяна в политиката на НАТО под ръководството на новия генерален секретар Марк Рюте, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Тази сутрин бившият премиер на Нидерландия пое ръководството на военния алианс от предшественика си Йенс Столтенберг.  

„Очакванията ни са, че Северноатлантическият пакт ще продължи да работи в същата насока, в която работеше (досега)“, каза Песков пред журналисти и добави, че президентът на Русия Владимир Путин познава Рюте от техни минали срещи.

„По едно време имаше надежди за възможността за изграждане на прагматични отношения, най-малкото заради диалога, който се водеше. Но след това видяхме, че Нидерландия прие враждебна позиция - позицията, която напълно изключва всякакви контакти между нашите страни“, допълни говорителят на Кремъл.

„Ето защо, ние не смятаме, че нещо значително ще се случи с политиката на алианса“, каза още Песков.

Рюте пое поста в НАТО по време на критичен момент от войната в Украйна, когато руските сили напредват в източната част на страната, и само месец преди президентските избори в САЩ.

Марк Рюте поема ръководството на НАТО: Украйна ще бъде топ приоритет

„Трябва да бъдем сигурни, че Украйна побеждава като суверенна, демократична страна“, каза днес Рюте пред журналисти в Брюксел.

Песков коментира и ситуацията в Близкия изток. Той каза, че Кремъл е дълбоко обезпокоен от израелските действия в Ливан и от информациите за удари срещу сирийската столица Дамаск.

По-рано днес Израел съобщи, че се водят интензивни сражения с бойци на „Хизбула“ в Южен Ливан, след като израелски сухопътни сили са навлезели там и са започнали сухопътна операция, след въздушните удари срещу ръководството на ливанската въоръжена групировка.

Освен това сирийска държавна медия съобщи днес, че трима мирни граждани са били убити, а деветима са били ранени при израелски въздушен удар срещу столицата Дамаск, отбелязва БТА.  

„Ставаме свидетели на разширяване на географския обхват на вражеските действия, които продължават да дестабилизират района и да повишават напрежението. Това напрежение е разрушително за района и за околните райони. Оставаме силно обезпокоени“, каза Песков.

Той добави, че Москва е в постоянен контакт с Дамаск. „Не виждаме непосредствени рискове в момента, но разбира се, осъждаме подобни атаки срещу суверенна страна“, добави той.

Водещи новини

Още новини